Zeven geheimen voor een lang en gelukkig huwelijk 

27 juli 2021

“En ze leefden nog lang en gelukkig..” Dat is natuurlijk waar we allemaal op hopen nadat we elkaar het ja-woord geven. Maar hoe zorg je ervoor dat jullie huwelijk daadwerkelijk dat sprookje wordt waarop je hoopt? Twee stellen die al jaren gelukkig samen zijn, geven hun ultieme tips voor een goed huwelijk. 

Tip 1: Vertrouwen en eerlijkheid

Niet de meest verrassende, maar wel een hele belangrijke tip. Beide stellen zijn het erover eens: zonder vertrouwen en eerlijkheid is er geen goede basis. Zorg er dus voor dat je elkaar kunt vertrouwen en wees eerlijk tegen elkaar. Als je binnen een huwelijk niet eerlijk kunt zijn tegen de ander, waarop is de relatie dan gebaseerd? Probeer open te zijn, problemen te bespreken en vertrouw erop dat de ander eerlijk is tegen je. 

Tip 2: Je eigen ding doen

We snappen dat je eerst op een roze wolk zit als je net getrouwd bent en het liefst alles samen doet, van de boodschappen tot het schoonmaken van de wc. Maar blijf daar niet in hangen. Voordat je elkaar het ja-woord gaf, had je beiden een eigen leven. Dat is niet verdwenen. Spreek dus vooral ook lekker met vrienden af, ga op dat vriendinnenweekend en doe dingen waar jij van geniet. Gun de ander hierbij ook plezier en laat hem of haar lekker zijn ding doen. Aan het eind van de dag kom je weer thuis bij de ander en heb je ook nog iets te bespreken tijdens het avondeten.

Tip 3: Ga op date

Het is misschien wat tegenstrijdig na tip twee, maar plan tijd voor elkaar in. Nee, je hoeft geen dagelijks uurtje met elkaar door te brengen (het mag natuurlijk wel), maar zorg wel dat je eens in de zoveel tijd een avond of weekend samen hebt. Zonder dat je het doorhebt, ben je ontzettend druk met werk, vrienden, sport, kinderen of noem het maar op. Maar, waar is je partner in dit geheel gebleven? Juist. Eens in de zoveel tijd een date inplannen zorgt ervoor dat je echt even goed de tijd voor elkaar neemt, zonder alle afleidingen. Dus hup, plannen die date. Wedden dat je een geweldige avond zult hebben?

Tip 4: Blijf elkaar verrassen

Je kunt er bijna niet omheen: routine. Op een gegeven moment gaat alles in je huwelijk z’n gangetje en hebben jullie een ritme gevonden dat goed werkt. Maar pas op dat je in dat ritme af en toe wel zorgt voor wat spanning. Zorg er vooral voor dat het geen sleur wordt! Merk je toch dat je relatie of de dagelijkse gang van zaken aan gaat voelen als een standaard en saai? Tijd voor actie. Benoem het of plan een verrassing. Een verrassing zet alles weer even lekker op scherp en doorbreekt de sleur. Verras je partner bijvoorbeeld met een weekendje weg, een cadeau of een etentje. Wees niet bang om creatief te zijn. 

Tip 5: Probeer elkaar niet te veranderen

Zoals al even genoemd werd, ben je een eigen persoon. Je versmelt (gelukkig) niet. Maar dat betekent ook dat de ander misschien niet overal hetzelfde over denkt. Het houd de dynamiek tussen jullie leuk en spannend, maar kan soms ook juist voor spanningen zorgen. Het belangrijkst is dat je de mening van de ander niet wil veranderen. Want hoe zou jij het vinden als het andersom gebeurt? Laat de ander praten en ga geen ruzie maken, maar probeer elkaar te begrijpen. Ben je het er niet mee eens? Probeer het te respecteren en accepteren. Er is genoeg wat je wel begrijpt en leuk vindt aan je partner. 

Tip 6: Humor

Beide stellen zijn het erover eens dat humor in een relatie onmisbaar is. Met en om elkaar kunnen lachen houdt het leuk, net als dat je elkaar af en toe in de zeik moet kunnen nemen. En hey, al dat lachen zorgt er ook nog eens voor dat je endorfine gaat produceren. Mooi meegenomen! Dat hormoon zorgt er namelijk voor dat je blij en gelukkig bent. En heb je kinderen? Neem ze ook mee in pranks of andere grappige situaties. Niets belangrijker dan gezelligheid en een goede sfeer in huis. 

Tip 7: Blijf in gesprek

Het klinkt misschien wat suf en formeel, maar praten is ontzettend belangrijk. Blijf met elkaar in gesprek. Ook, of misschien juist, als je elkaar al jaren kent. Je denkt elkaar door en door te kennen, maar jij verandert met de jaren ook als persoon. Jouw partner dus net zo goed. Praten zorgt ervoor dat je nieuwe dingen blijft ontdekken en elkaar nog beter leert kennen. Het zorgt ervoor dat je weet hoe de ander in bepaalde situaties staat en hoe hij of zij zich voelt. Kortom: praten heeft alleen maar voordelen.

Pin It on Pinterest

Share This