FAQ

Ik snap dat je misschien vragen hebt, trouwen doe je (vaak) maar 1 keer. De veelgestelde vragen heb ik voor je op een rijtje gezet. Heb je een vraag en staat deze er niet tussen? Laat het mij weten! Ik heb er vast een antwoord op.

Trouwen

Wat is het verschil tussen een ambtenaar via de gemeente en een zelfstandig trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar van de gemeente is verbonden aan een bepaalde gemeente en kan dus alleen maar mensen trouwen in die gemeente. Een zelfstandig trouwambtenaar is eigen ondernemer, werkt (vaak) door het hele land en is specialist in persoonlijke ceremonies. Een zelfstandig trouwambtenaar wordt tijdelijk aangesteld door de gemeente en is daardoor bevoegd om jullie huwelijk te voltrekken.

Wat is het verschil tussen een wettelijk en ceremonieel huwelijk?

Het grote verschil zit in de rechtsgeldigheid. Een wettelijk huwelijk is de officiële huwelijkssluiting, die bestaat uit een aantal vaste onderdelen en mag alleen op een officiële trouwlocatie plaatsvinden. Maar soms is het zo dat je wilt trouwen op een speciale locatie of een specifiek tijdstip dat bij de gemeente niet is toegestaan. Dan kun je kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Tijdens een ceremonieel huwelijk kan eigenlijk alles. Je hebt alle vrijheid en flexibiliteit en zit niet vast aan regels van de gemeente. Ideaal voor als je bijvoorbeeld in het weekend, ’s avonds laat of op een onofficiële locatie wilt trouwen.

Kunnen wij ook alleen ceremonieel trouwen?

Dat kan wel, maar een ceremonieel huwelijk is niet voldoende om officieel getrouwd te zijn. Daarom kiezen veel stellen ervoor om (bijvoorbeeld gratis op maandagochtend) het officiële huwelijk te sluiten bij de gemeente. Ze zijn dan voor de wet getrouwd. Vervolgens vindt de ceremonie plaats op hun favoriete tijd en locatie met alle vrienden en familie erbij. Een geweldige optie met veel voordelen.

Benoeming en beëdiging; wat houdt dat in?

Als je in jouw eigen gemeente wilt trouwen maar met een door jullie zelf uitgekozen trouwambtenaar moet hiervoor goedkeuring worden gegeven door gemeente. De zelfstandig trouwambtenaar wordt dan benoemd voor een dag. Alleen met deze tijdelijke aanstelling is een zelfstandig trouwambtenaar bevoegd om een officieel huwelijk te voltrekken. De gemeente kan hier legeskosten voor in rekening brengen.

Wat is ‘gratis’ trouwen?

In iedere gemeente in Nederland is het mogelijk om op vastgestelde tijdstippen per week kosteloos te trouwen. Binnen tien minuten worden alle wettelijke formaliteiten voltrokken die nodig zijn om de ceremonie rechtsgeldig te laten zijn. Er is geen persoonlijke speech en er zijn tijdens dit moment geen gasten aanwezig. De getuigen wel, er moeten namelijk handtekeningen gezet worden.

Kunnen wij overal officieel trouwen?

Er is een groot verschil in de regels bij gemeenten. Daarom is mijn advies om bij jullie  gemeente na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor trouwlocaties. Bij de meeste gemeenten zul je bij een niet-officiële trouwlocatie een aanvraag voor een eenmalige benoeming tot huwelijkslocatie moeten doen. Deze aanvraag moet een aantal weken, soms zelfs maanden, voor het huwelijk geregeld zijn. Begin er dus op tijd mee.

Hoeveel getuigen zijn er nodig?

In Nederland moeten er minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn bij een huwelijk. Zowel jij als je verloofde moet minimaal 1 getuige hebben. In principe mag iedereen getuige zijn, zolang ze meerderjarig zijn en een geldig legitimatiebewijs hebben. Doordat de getuigen hun handtekeningen onder de trouwakte zetten, maken ze hem rechtsgeldig.

Hoelang duurt een ceremonie?

De duur van een ceremonie kan variëren en is onder andere afhankelijk van de locatie, het aantal sprekers, of kinderen een rol hebben en hoeveel je mij over jullie hebt verteld ;). Meestal duurt een trouwceremonie ongeveer drie kwartier tot een uur. Veel langer moet een ceremonie ook niet duren, want dan valt de aandacht van de bruiloftsgasten weg.

Over Huwelijksbootje

Waar komt de naam Huwelijksbootje vandaan?

Leuk dat je het vraagt. Mijn naam is Bo, maar al mijn vrienden noemen mij ‘Bootje’. Kon niet missen dus deze persoonlijke touch aan het bekende gezegde ‘in het huwelijksbootje stappen’.

Wat is jouw werkwijze?

Alles voor de liefde, dat is het uitgangspunt als ik jullie verhaal induik. Want niet alleen de grote dag moet een feestje worden, het begint al bij de voorbereiding. Hier lees je alles over mijn aanpak.

Vrijblijvend kennismaken, kan dat?

Natuurlijk! Dat jullie een goede match zijn is zeker. Of wij dat ook zijn, gaan we uitzoeken tijdens een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo leren we elkaar beter kennen en kunnen we erachter komen of er een wederzijdse klik is.

Zullen we samenwerken?

Ik sta altijd open voor creatieve samenwerkingen. Dus als jij ervan overtuigd bent dat wij samen mooie avonturen kunnen beleven, wil ik je graag leren kennen. Neem contact met mij op via info@inhethuwelijksbootje.nl of vul het contactformulier in.

Mogelijkheden

Doe je ook herbevestiging van de liefde?

Absoluut. Hoe mooi is het om dat ene moment nog eens te beleven? Zeg opnieuw JA tegen elkaar tijdens jullie 10, 15, 25 of 40-jarig huwelijksfeest. Of gewoon als jullie zin hebben in een feest om de liefde te vieren. Hier vind je meer informatie.

Speech je ook in andere talen?

In het buitenland verliefd geworden, een buitenlandse partner, een ‘destination wedding’ of veel buitenlandse gasten, ook dan zit je mij goed. Ik voltrek huwelijken in het Nederlands en in het Engels, no problem!

Trouw je ook stellen van hetzelfde geslacht?

Trouwen doe ik op basis van de liefde voor elkaar en niet op basis van geslacht. Dus een volmondig ja.

Kan je ons helpen bij de invulling van de ceremonie?

Ja, ik denk graag mee over de invulling van jullie perfecte ceremonie. Met liefde deel ik mijn ervaringen en tips en als jullie dat willen kan ik mensen uit mijn netwerk voorstellen.

Op welke locaties werk je?

Ik woon in Utrecht maar voor de liefde reis ik door heel Nederland. Zelfs als jullie liever in het buitenland trouwen, stap ik voor jullie in het vliegtuig. Alles is bespreekbaar.

Trouw je ook in het buitenland?

Als zelfstandig trouwambtenaar ben ik alleen bevoegd om in Nederlandse gemeenten een wettig huwelijk te voltrekken. Maar ik kan jullie waar dan ook in de wereld ceremonieel verbinden. Dit betekent dat jullie in Nederland voor de wet trouwen (of door een plaatselijk bevoegde ambtenaar op locatie) en ik de ceremonie verzorg. Ik reis met jullie mee om jullie daar in de echt te verbinden als ceremoniespreker.

Wat als je ziek bent op onze grote dag?

Ik zal er alles aan doen om zelf jullie huwelijk te sluiten. Mochten de omstandigheden dit toch niet toelaten, zorg ik voor goede vervanging. De collega die mijn taken overneemt, zal jullie huwelijk met de door mij geschreven speech voltrekken. Voor meer informatie verwijs ik naar de algemene voorwaarden.

Welke kleding draag jij?

In overleg met mijn bruidsparen draag ik tijdens de ceremonie een toga of ga ik feestelijk chique gekleed.

Tarieven en boekingen

Wat is jouw tarief?

Natuurlijk wil je weten wat de kosten zijn. Die zijn niet geheim en dus vind je ze hier. 

Mijn tarief is € 1595,- inclusief BTW. Voor dit bedrag garandeer ik jullie een ceremonie om nooit te vergeten. Daar zit bij inbegrepen:

  • Een verfrissende en vrijblijvende kennismaking 
  • Ondersteuning bij de administratieve handelingen voor de gemeente 
  • Het trouwgesprek
  • Het contact met jullie getuigen, familieleden en/of vrienden voor de ultieme persoonlijke touch
  • Telefonische afstemming details kort voor jullie trouwdag (puntjes op de i)
  • Het schrijven van een onvergetelijke speech
  • De ceremonie op jullie huwelijksdag
  • Onbeperkt mail, whatsapp en telefonisch contact

Bovengenoemde kosten zijn exclusief reiskosten (0,50 cent per kilometer), reistijdvergoeding (>100 kilometer) en gemeentelijke leges. Voor ceremonies in het buitenland maak ik in overleg met jullie een offerte op maat.

Waarom is het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar duurder dan via de gemeente?

Goede vraag! De kosten voor een zelfstandig trouwambtenaar liggen inderdaad een stukje hoger dan die van een gemeentelijke BABS. Maar het is het meer dan waard, echt waar. Een zelfstandig trouwambtenaar is specialist in maatwerk en besteed veel tijd aan het personaliseren van jullie ceremonie. Een BABS via de gemeente is in dienst van de gemeente en sluit vaak meerdere huwelijken op één dag. Hierdoor is er minder tijd voor de voorbereiding en is de ceremonie vaak minder persoonlijk. Jammer, want in mijn ogen is de ceremonie het belangrijkste moment van de dag.

Ja, we willen jou als trouwambtenaar. En nu?
Super! Laat een berichtje achter via het contactformulier. Zo kan ik kijken of ik nog beschikbaar ben op jullie datum en plannen we vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Dan kunnen we elkaar beter leren kennen en alle plannen bespreken. Tot snel!
Hoelang van te voren moeten wij jou boeken?

Dat is helemaal aan jullie. Houd er wel rekening mee dat veel bruidsparen ruim van tevoren een trouwambtenaar boeken. Tip: informeer bij mij of jullie voorkeursdatum nog beschikbaar is. Is deze datum nog vrij dan kan ik deze kosteloos voor jullie in optie zetten. Mocht er in de tussentijd nog een aanvraag binnenkomen, neem ik contact met jullie op om te overleggen of de optie definitief geplaatst mag worden.

stel mij een vraag

Trouwen; het spel van gestolen harten en gestolen achternamen.

Pin It on Pinterest