“Trouwen? Dat is toch hartstikke ouderwets en helemaal niet meer van deze tijd?” Je hoort het steeds vaker en ook de cijfers liegen er niet om. Steeds minder stellen kiezen ervoor om in het huwelijksbootje te stappen (63.500 in 2019 tegenover 88.000 in 2000*) en elkaar het jawoord te geven. Maar waarom? Trouwen, al dan niet ceremonieel, is hét moment om met de leukste en belangrijkste mensen om je heen de liefde naar elkaar uit te spreken.
Trouwen is van alle tijden. Hoe lang geleden het huwelijk ontstond is lastig te zeggen, maar dat mensen elkaar ver terug in de tijd al eeuwige trouw beloofden staat vast. De redenen achter die huwelijken waren alleen niet altijd hetzelfde als tegenwoordig. Om te beslissen of trouwen echt ouderwets is, is het goed om eens te kijken naar de geschiedenis ervan. Want is het moderne huwelijk nog wel te vergelijken met de Middeleeuwse variant?
Het jawoord door de eeuwen heen
Door de hele geschiedenis heen zijn mensen met elkaar getrouwd, maar de samenstelling van de getrouwde stellen was niet altijd hetzelfde zoals tegenwoordig. In bepaalde culturen konden vrouwen bijvoorbeeld meerdere mannen hebben. Oh, en nog een bizar voorbeeld: er zijn ook culturen waarin verbintenissen tussen mensen en geesten gesloten konden worden. In de Middeleeuwen was het huwelijk toch echt wel anders dan hoe we het nu kennen. Trouwen en liefde hoorden niet altijd bij elkaar, een huwelijk buiten je eigen stand was voor velen ondenkbaar. Vaak werd er vooral gekeken naar economische belangen, zoals het uitbreiden van gebied of bezit. Lekker romantisch… Toegegeven, dit soort scenario’s over onmogelijke liefde zorgen wel voor geweldige boeken en films, maar gelukkig kunnen we tegenwoordig wél zelf een partner kiezen en besluiten met wie we ons leven delen. Trouwen vanuit liefde zoals wij dat tegenwoordig kennen, kwam pas op in de achttiende eeuw. Mensen werden verliefd op een man of vrouw en kozen ervoor om te trouwen. Niet vanwege het geld maar omdat de liefde centraal stond. De kerk, waar in de Middeleeuwen alle huwelijken voltrokken moesten worden, is steeds minder belangrijk geworden. Huwelijken worden niet meer per definitie in een kerk gesloten, maar kunnen nu net zo goed plaatsvinden in een kasteeltuin, op een boot of in de dierentuin. Toch fijn als je droomt van die bruiloft op een prachtig wit strand of in het bos.
Varianten op het ‘gewone’ huwelijk
Ik haalde het al even aan: er wordt steeds minder getrouwd. Maar betekent dit ook dat de liefde minder gevierd wordt? Zeker niet! Het aantal geregistreerde partnerschappen is namelijk flink gestegen. Sterker nog, in 2019 werden er tien keer zoveel partnerschappen geregistreerd als in 2000 (21.885 tegenover 2.922*). Maar, hoor ik je denken, wat is dan het grote verschil tussen de twee opties? Bij een geregistreerd partnerschap hoef je elkaar niet het jawoord te geven en de registratie kan op een later moment omgezet worden in een huwelijk. Andersom kan dit niet. De beëindiging van het geregistreerd partnerschap gaat daarnaast niet via de rechter, maar via de notaris (een paar uitzonderingen daargelaten). Een nadeel van het geregistreerd partnerschap is alleen dat deze, net als het homohuwelijk, niet altijd erkend wordt in het buitenland. En dan heb je nog de ceremoniële verbintenis, de niet officiële variant. Een wettelijk huwelijk bestaat uit een aantal vaste onderdelen en mag alleen op een officiële trouwlocatie plaatsvinden. Maar soms is het zo dat je wilt trouwen op een speciale locatie of een specifiek tijdstip dat bij de gemeente niet is toegestaan. Dan kun je kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Tijdens een ceremonieel huwelijk kan eigenlijk alles. Je hebt alle vrijheid en flexibiliteit en zit niet vast aan regels van de gemeente. Ideaal voor als je bijvoorbeeld in het weekend, ’s avonds laat of op een onofficiële locatie wilt trouwen. Een ceremonieel huwelijk is niet voldoende om officieel getrouwd te zijn. Een combinatie van beide lijkt de gouden oplossing. Veel stellen kiezen ervoor om (bijvoorbeeld gratis op maandagochtend) het officiële huwelijk te sluiten bij de gemeente. Ze zijn dan voor de wet getrouwd. Vervolgens vindt de ceremonie plaats op hun favoriete tijd en locatie met alle vrienden en familie erbij. Een geweldige optie met veel voordelen.
Trouwen: helemaal van deze tijd
Het dalen van het aantal huwelijken komt dus waarschijnlijk niet doordat trouwen ouderwets is, maar door de goede alternatieven ervoor. We willen ons nog steeds verbinden aan onze partner en elkaar eeuwige trouw beloven. Trouwen gaat tegenwoordig niet meer alleen over de formele krabbel onder de huwelijkse voorwaarden, maar vooral ook om alles eromheen. Het gaat om het vieren van de liefde. De goede alternatieven voor trouwen, zoals het geregistreerd partnerschap, zorgen ervoor dat het aantal huwelijken afneemt. Maar ouderwets? Dat is trouwen absoluut niet!
Nog niet overtuigd? Maak je huwelijk minder traditioneel!
- Ga zelf op de knieën. Waarom zou je wachten tot je partner dit initiatief neemt als jij ook zelf het aanzoek kan doen? Hartstikke leuk en allesbehalve traditioneel.
- Trouw op jouw droomlocatie. Zie je een traditionele bruiloft in de kerk niet zitten en trouw je veel liever op het strand? Go for it! Niemand houdt je tegen. Groot voordeel is dat trouwen tegenwoordig zo goed als overal kan en een zelfstandige BABS je op veel plekken kan huwen, al dan niet ceremonieel. Overleg dus met je trouwambtenaar en kijk naar de mogelijkheden. Zo kun je trouwen op die ene perfecte locatie!
- Denk na over het aannemen van de achternaam van je partner. Wisselen van achternaam hoeft tegenwoordig niet meer per se. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen naam te houden of een dubbele achternaam aan te nemen? Of misschien wil je partner juist wel jouw achternaam. Keuze genoeg! Het belangrijkste is dat je kiest wat voor jou goed voelt en doet wat bij jullie past.
*Bron: CBS